ŚwiatDiety.pl

Switch to desktop

Zalecenia żywieniowe w chorobach tarczycy

zalecenia zywieniowe w chorobach tarczycy lekkowkuchni.plW dzisiejszych czasach choroby tarczycy występują bardzo powszechnie od niedoczynności i nadczynności tarczycy po choroby autoimmunologiczne typu hasimoto czy choroba Gravesa-Basadova. Oprócz hormonoterapii ważnym czynnikiem w leczeniu chorób tarczycy jest dietoterapia. Głównymi minerałami mającymi wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy są jod, cynk, selen i żelazo a także witamina A i D.

podstawowe zalecenia żywieniowe:

  • częste posiłki, średnio co 3 godziny w ilości 5-6 na dzień

  • picie około 1,5- 2 l płynów dziennie

  • umiarkowana aktywność fizyczna

  • spożywanie tylko węglowodanów złożonych typu chleb pełnoziarnisty, makaron razowy, gruboziarniste kasze, ciemny ryż itp.

  • w diecie osób z chorą tarczycą ważny jest udział białka około 15-20% pochodzących z produktów typu chudy nabiał, jajka, ryby, kurczak, indyk, cielęcina, chuda wołowina, zając, królik

  • należy zwiększyć udział warzyw i owoców, kiełków w diecie jako źródło błonnika, witamin i mikroelementów

  • ograniczyć spożywanie tłuszczy głównie nasyconych na konto nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym omega-3 i omega-6

  • ograniczyć spożywanie soi oraz jej przetworów

  • wykluczyć z diety produkty tzw. wolotwórcze typu kapusta, brukselka, kalarepa, kalafior

Copyright 2013 Światdiety.pl. All Rights Reserved
Powered by: Softdesign Studio

Top Desktop version