ŚwiatDiety.pl

Switch to desktop

Potas- jego źródła oraz rola w organizmie

potasPotas to makropierwiastek występujący w największych ilościach w organizmie człowieka. Gromadzi się przede wszystkim w przestrzeniach wewnątrzkomórkowych, w tkance mięśniowej.

 

Potas spełnia szereg ważnych funkcji w organizmie m.in. reguluje ciśnienie osmotyczne, usuwa nadmiar wody i sodu w organizmie, wspomaga równowagę kwasowo- zasadową i przewodnictwo nerwowe.


W zdrowych organizmie niedobór potasu w zasadzie nie powinien istnieć, gdyż zawartość tego makropierwiastka w pożywieniu przekracza kilkakrotnie zapotrzebowanie człowieka. Ewentualny nadmiar potasu jest wydalany z kałem oraz przez nerki. Niedobór potasu występuje w chorobach, stanach wyniszczenia organizmu t.. rozwolnienie, biegunki, głodówki, nadużywanie środków moczopędnych. Może powodować zakwaszenie organizmu, gromadzenie się kwasu mlekowego, obniżenie funkcji serca aż do w skrajnych przypadkach zatrzymania akcji serca.

Natomiast nadmiar potasu może wystąpić w stanach chorobowych tj. niewydolności nadnerczy, w niewydolności nerek oraz po dużym podaniu dawki potasu drogą dożylną. Stany nadmiaru mogą prowadzić do zatrucia organizmu oraz do zatrzymania akcji serca.

Źródła potasu

  • suche nasiona roślin strączkowych

  • ziemniaki gotowane

  • ziemniaki gotowane w łupinach

  • ziemniaki pieczone

  • seler

  • pietruszka

  • kapusta

  • pomidor

  • marchew

  • banany

  • śliwki

  • suszone owoce

  • czarna porzeczka

  • pieczywo razowe

  • kasza gryczana

  • świeże mięso

  • podroby

  • mleko

Copyright 2013 Światdiety.pl. All Rights Reserved
Powered by: Softdesign Studio

Top Desktop version