ŚwiatDiety.pl

Switch to desktop

Przyprawy i ich zastosowanie w kuchni

przyprawy natatusia.pinger.plPrzyprawy pełnią bardzo cenną funkcję w naszym życiu, nie tylko ,,umilają” nam zapach i smak potrawy ale również mają działanie poprawiające funkcjonowanie naszego organizmu m.in. pobudzają trawienie, wspomagają pracę wątroby, trzustki, wzmagają apetyt, działają bakteriobójczo. 

Przyprawy to najczęściej różne części rośliny m.in. owoce, nasiona, kwiaty, liście, kora a także korzenie. Ze względu na pochodzenie dzielimy je na: przyprawy krajowe i zagraniczne.

 


 zastosowanie w kuchni przypraw krajowych

 

anyż- owoc rośliny; służy do aromatyzowania cukierków, batonów, czekolad, ciast, wódek gatunkowych

 

gorczyca biała- nasiona rośliny; stosowana w przemyśle wędliniarskim, mięsnym, służy do wyrobu musztardy

 

gorczyca czarna- nasiona rośliny; używana do wyrobu musztardy ostrej

 

gorczyca sarepska- nasiona rośliny; stosowana do wyrobu musztardy sarepskiej i przyprawiania konserw

 

czarnuszka- nasiona rośliny; używana do wypieku niektórych rodzajów pieczywa, wódek gatunkowych

 

kminek- owoc rośliny; używany jako dodatek do pieczywa, serów, wódek gatunkowych, likierów

 

koper ogrodowy- cała roślina; używany do kwaszenia, do mięs, sałat

 

koper włoski- cała roślina; stosowany do sosów, potraw z warzyw, w przemyśle zielarskim jako napar (pobudza trawienie, łagodzi wzdęcia, kolki itp.)

 

majeranek- ziele; stosowany do przyprawiania mięs, ryb, zup, w przemyśle zielarskim (łagodzi wzdęcia, pobudza metabolizm)

 

jałowiec- owoce rośliny; stosowany do potraw mięsnych szczególnie dziczyzny, do sosów, do wyrobu wódek gatunkowych, likierów, ma również działanie bakteriobójcze

 

tymianek- liście rośliny; stosuje się do potraw mięsnych, ryb, szczególnie do pasztetów, sosów oraz potraw z ziemniakami, w przemyśle zielarskim (środek antyseptyczny)

 

bazylia- liście rośliny; stosowana do potraw z mięs głównie z wołowiny, ryb, pomidorów, marynat, sosów, zalew

 

lubczyk- liście rośliny; przyprawa do zup, bulionów, potraw z baraniną i drobiem oraz sosów

 

cząber ogrodowy- liście i łodygi roślin; do potraw z kapusty, do przyprawiania mięs, zup, bulionów, warzyw strączkowych

 

 zastosowanie w kuchni potraw zagraniczych

 

cynamon- kora; do potraw z ciast, deserów, jako dodatek do potraw z owoców, w przemyśle spożywczym

 

gałka muszkatałowa- jądro nasienne; stosowana do zup, sosów, do wyrobu wódek gatunkowych, pasztetów, w przemyśle cukierniczym i spożywczym

 

goździki- pączki kwiatkowe; do kompotów, konfitur, potraw z owoców, musów, wyrobów cukierniczych

 

imbir- kłącze drzew; używane w przemyśle spożywczym, ma silne działanie bakteriobójcze

 

liście laurowe- liście rośliny; używane do zup, sosów, wywarów, marynat, konserw

 

pieprz naturalny- owoc rośliny; używany w szeroko pojętym przemyśle spożywczym, wędliniarskim itp., działanie bakteriobójcze

 

ziele angielskie- owoce rośliny; stosowany do sosów, wywarów, zup, konserw, marynat

 

szafran- słupki kwiatowe; przyprawa do ciast i potraw, barwnik dl ciast, wódek gatunkowych

 

wanilia- owoc rośliny; używana głównie do dań słodkich, deserów, ciast, wyrobów cukierniczych

Zdj.natatusia.pinger.pl

 

 

 

 

 

 

 

Copyright 2013 Światdiety.pl. All Rights Reserved
Powered by: Softdesign Studio

Top Desktop version