ŚwiatDiety.pl

Switch to desktop

Produkty, które mogą zwiększać ryzyko powstania nowotworu

produkty ktore moga zwiekszyc ryzyko powstawania nowotworu wiadomosci.wp.plPoniżej przedstawiam produkty spożywcze, które według najnowszych badań regularnie spożywane mogą zwiększać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu w naszym organizmie. Tabela została opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. A. Szczygło oraz Fundację Tam i z Powrotem (redagującą poradniki dla osób chorych i ich rodzin).

RODZAJ NOWOTWORU

PRODUKTY SPOŻYWCZE LUB SKŁADNIKI

rak jelita grubego, rak okrężnicy, rak odbytnicy

wołowina, baranina, wieprzowina oraz przetwory z tych mięs (konserwowane, wędzone, solone lub z dodatkiem konserwantów)

 

rak żołądka

nadmiar soli w diecie

rak prostaty

nadmierne spożycie wapnia w diecie, nieprawidłowo zbilansowana dieta osób, które intensywnie uprawiają sport

 

rak wątroby

żywność zawierając aflatoksyny (spleśniałe ziarna zbóż oraz orzechy i nasiona roślin strączkowych)

 

rak jamy ustnej, rak gardła, rak krtani, rak przełyku, rak wątroby, rak jelita grubego, rak piersi

alkohol

 

 

 

rak przełyku

(szczególnie u osób palących papierosy) herbata yerba mate (częste spożywanie, parzenie w sposób tradycyjny)

 

rak płuc

(szczególnie u osób palących papierosy) B-karoten stosowany w suplementach

 

Copyright 2013 Światdiety.pl. All Rights Reserved
Powered by: Softdesign Studio

Top Desktop version