ŚwiatDiety.pl

Switch to desktop

Soli mówimy stanowcze NIE !

soli mowimy stanowcze nie zwierciadlo.plNiewiele z nas potrafi jeść potrawę bez dosalania, solniczka na dzisiejszym stole jest niemal obowiązkiem w każdym polskim domu. I nie tyle sama sól ale ilości, którą spożywa przeciętny mieszkaniec kraju rozwijającego się ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Należy pamiętać, że sól to nie tylko ta którą, dosypujemy fizycznie do potraw ale również sól w tzw. postaci ukrytej, którą spożywamy wraz z produktami np. w wędlinach, serach, ciastkach, konserwach itp. Maksymalna zalecana dawka soli potrzebna dla organizmu a z drugiej strony nie robiąc krzywdy to około 5 g czyli wielkość 1 łyżeczki. Niestety najnowsze badania donoszą, że zjadamy jej o wiele, wiele więcej.

W przemyśle sól używana jest jako tani i powszechnie dostępny środek konserwujący oraz jako wzmacniacz smaku a także jako neutralizator niepożądanych smaków np. przypalonych, nieświeżych. Nadmiar spożywania soli niesie za sobą bardzo poważne konsekwencje m.in. prowadzi do bardzo poważnych schorzeń układu krążenia, które w dzisiejszych czasach są jedną z głównych przyczyn zgonu współczesnego człowieka.

Najnowsze badania dowodzą, że istnieje zależność między ilością spożywanej soli a poziomem ciśnienia tętniczego. Obniżenie spożycia soli powoduje automatycznie obniżenie nadciśnienia u osób chorych. Oprócz problemów z ciśnieniem nadmiar soli w diecie może powodować problemy z żołądkiem, z nerkami, odpornością oraz osteoporozę, astmę.

Copyright 2013 Światdiety.pl. All Rights Reserved
Powered by: Softdesign Studio

Top Desktop version